Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAck - mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw ;)
Tak oglądam, ale widać jestem ślepy, ja ostatnio odpaliłem helicon remote, ale to jeszcze wolniej robi zdjęcia niż DSLR Controller Wink

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Na listku i na gałązce są roztocza. Na listku są co najmniej 2, na gałązce są co najmniej 3. Niestety te z gałązki to powinienem wyretuszować i powinien być 1 ale przegapiłem przy składaniu stacka.
Odpowiedz
11. Z tego samego wypadu jaja jakiejś ćmy, prawdopodobnie jakiejś sówki. Znowu stack - w sumie natrzaskałem 20 ujęć ale kilka pierwszych i ostatnich spokojnie mógłbym nie dodawać do stosu i pewnie też by się złożyło. Przy powiększeniu zdjęcia (2 krotne kliknięcie na zdjęciu) fajnie widać wzorek na jajach :)

[Obrazek: ACtC-3dTTL92any9Sy6MwJ3YYvd81Q_mSJNvE-X3...authuser=0]
Odpowiedz
Takie fotografie są niezwykle atrakcyjne, rzadko się zdarza że ktoś pokazuje takie szczegóły z życia owadów.
Odpowiedz
Dzięki za odpowiedź.

12. Koszmar stackującego makrofotografa... niektórzy zwą ją też wieczernicą szczawiówką. Jeśli ją spotkam kolejny raz to się 3 razy zastanowię zanim zacznę ją fotografować Wink W sumie złączyłem 59 ujęć na przesłonie 5,7 - to chyba mój rekord ilości klatek na 1 zdjęcie.

[Obrazek: ACtC-3dEmn29_VaulKiWwLV04IpAIbZOXh78puHz...authuser=0]
Odpowiedz
No i warto było, ile to aparat czasu robił z tym pierścieniem od Helicon F.?
Odpowiedz
Wszystko zależy od ustawień aparatu. Mój 80D można ustawić by robił zdjęcia z prędkością 7 klatek na sek lub w trybie wolnym 3 klatki na sek, przy czy niestety bufor aparatu w pewnym momencie się zapełnia i prędkość zwalnia (możliwości buforu zależą też od tego czy robimy JPG czy RAW - ja RAW). Prędkość zazwyczaj mam na 3 kl/sek. Być może ma tu też znaczenie czy ma się liveview włączony czy nie - ja zawsze mam włączony.

Nie pamiętam jak miałem ustawiony aparat w tym przypadku ale patrząc na exif pierwsze wykonałem o 17:10:18 (niestety jest tylko dokładność co do sekund, brak informacji o milisekundach) a ostatnie o ‏‎17:10:43 a więc całość w 25 sek a więc wychodzi, że średnia prędkość robienia zdjęć była 2,36 kl/sek.

Oba poprzednie stacki zrobiłem z 20 klatek, przy czym dla jaj pokazuje mi, że trwało to 7 sek, a dla ćmy 8 sek a więc średnia prędkość 2,85 i 2,5 klatki na sek. Pewnie czas był taki sam tylko brakuje odczytu z dokładnością do milisekund.

Na optycznych twierdzą, że z prędkością 7 kl/sek w RAW można zrobić 18 klatek (potem aparat zwalnia) a więc stack złożony z tylu zdjęć teoretycznie można zrobić w 2,5 sek. Być może rzeczywisty czas jest minimalnie dłuższy bo obiektyw musi po każdym ujęciu przestawić ostrość - odbywa się to w każdym razie ekspresowo.

https://www.optyczne.pl/335.3-Test_apara...nomia.html
Odpowiedz
To i tak jest o niebo szybciej od testowanych przeze mnie DSLR Controller, Brawo TY
Odpowiedz
13. Znaleziony w parku, uchwycony w domu Wink

[Obrazek: ACtC-3dvS92WDDhjcL5BsUfMi1FZgZkHLRiGFZNX...authuser=0]
Odpowiedz
Jaka to skala? Zastanawiam się czy nie przynieść coś do domu i spróbować Wink

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości