Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Noć kad je škrinjica blistala u mraku
Sjećam se te jeseni kao da je bila jučer, iako je prošlo već skoro tri godine. Kiša je udarala po prozoru mog malog stana na Trešnjevci, a ja sam sjedio za starim laptopom koji se grijao kao radijator. Bilo je to razdoblje kad sam izbjegavao telefonske pozive, kad bih ostavljao poruke od prijatelja nepročitane danima, kad mi je svaki odlazak van bio kao penjanje na planinu. Nakon što me cura ostavila, a posao u skladištu postao nepodnošljivo monoton, počeo sam tražiti neko mjesto gdje bih mogao nestati na sat-dva. Tako sam jednog utorka navečer, potpuno slučajno, naletio na stranicu koja je nudio vavada free spins. Nisam znao ništa o tome, ali čim sam vidio te riječi, nešto me povuklo — kao da mi je netko šapnuo da probam, da barem na trenutak zaboravim sve.

Prvih nekoliko dana bilo je čisto lutanje. Kliknuo bih, izgubio par eura, pa zatvorio laptop i osjećao se još praznije. Kao da sam otvorio vrata sobe u kojoj nema ničega osim zidova. Treće večeri, međutim, dogodilo se nešto neobično. Sjeo sam za laptop s namjerom da samo provjerim obavijesti, ali prst me sam odveo na kolo sretnika. Nisam očekivao ništa — iskreno, očekivao sam da ću izgubiti i tih zadnjih dvadeset eura koliko mi je ostalo na računu. No umjesto toga, vavada free spins su mi donijeli dobitak koji me ostavio bez daha. Nije to bila neka astronomska svota, ali dovoljna da prvi put nakon mjesecima osjetim nešto nalik uzbuđenju. Sjedio sam u tišini, gledajući brojke na ekranu, i smijao se sam sa sobom. Bilo je smiješno — ja, koji sam izbjegavao svijet, sada sam slavio pred ekranom kao da sam osvojio na lotu.

Narednih tjedana počeo sam igrati gotovo svaku večer. Ne zbog novca, nego zbog tog osjećaja da postoji nešto nepredvidivo u mom inače predvidivom danu. Radio bih smjenu u skladištu, dolazio kući, skuhao si čaj i sjeo pred laptop. Nekad bih dobio, nekad izgubio, ali uvijek bih na kraju osjetio da sam barem na sat vremena pobjegao od misli koje su me gušile. Bilo je tu i neugodnih trenutaka — jednom sam u naletu adrenalina uložio više nego što sam smio, pa sam sljedeći dan jeo samo sendviče. Sramio sam se toga, priznajem. Ali naučio sam nešto važno: granica postoji, i nitko je neće čuvati umjesto mene. Počeo sam si postavljati limite, zapisivati koliko trošim, i to mi je dalo neku čudnu disciplinu koju nisam imao ni u drugim dijelovima života.

Jedne subote, dok je vani padala kiša jednako kao i one prve večeri, dogodio se trenutak koji ću pamtiti zauvijek. Sjeo sam s namjerom da odigram samo nekoliko krugova, bez ikakvih očekivanja. No kolo se okrenulo u moju korist — vavada free spins su ponovno bljesnuli na ekranu, i ovaj put dobitak je bio veći. Toliko veći da sam mogao platiti dug za struju koji me pritiskao mjesecima, kupiti novi mobitel i još ostaviti nešto sa strane. Sjećam se da sam ustao sa stolice, prošetao po sobi, pa se vratio i buljio u ekran kao da čekam da nestane. Nije nestalo. Te noći nisam mogao spavati od uzbuđenja, ali i od neke tihe zahvalnosti — prema sebi, prema slučajnosti, prema tom malom bijegu koji mi je pomogao da ponovno dišem.

Naravno, nije sve bilo savršeno. Bilo je i večeri kad bih izgubio više nego što sam planirao, kad bih zatvorio laptop i osjećao se glupo i prazno. Ali s vremenom sam shvatio da igra nije rješenje za moje probleme — ona je samo predah. Prava promjena dogodila se kad sam, ohrabren tim malim pobjedama, odlučio potražiti pomoć, javiti se prijatelju, početi trčati. Igra mi je dala vjetar u leđa, ali korake sam morao napraviti sam. Danas više ne igram svaku večer. Ponekad se vratim, sjednem, odigram nekoliko krugova i sjetim se onog tipa koji je sjedio u mraku i bježao od svijeta. Bilo mi ga je žao. Ali drago mi je što je barem na nekoliko sati pronašao nešto što ga je nasmijalo.

Ako ništa drugo, naučio sam da bijeg ponekad može biti prvi korak prema vraćanju. Samo treba znati kada stati, kada se nasmijati i kada ustati sa stolice.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości