Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jaki obiektyw na start?
Skąd ja to znam, na początku też przeżyłem szok cenowy, bo makrofotografia potrafi być studnią bez dna, jeśli chce się mieć od razu profesjonalne graty. Na start wcale nie musisz wydawać miliona monet, bo bardzo fajne efekty można wyciągnąć nawet ze zwykłego obiektywu kitowego, dokupując do niego tanie pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki. Jeśli jednak celujesz w dedykowane szkło makro, to najlepiej polować na jakieś promocje i zniżki w sprawdzonych sklepach foto. Sam ostatnio szukałem czegoś nowego i kumpel podesłał mi ten ekupon na sprzęt fotograficzny i cyfrowy, dzięki czemu udało mi się wyrwać obiektyw kilkaset złotych taniej niż normalnie. Moim zdaniem warto tam zajrzeć i sprawdzić aktualne rabaty, bo ten sklep ma ogromny wybór i często rzucają dobre akcje promocyjne. Poza samym obiektywem pomyśl też o stabilnym statywie, bo przy dużych zbliżeniach nawet najmniejsze drgnięcie ręki potrafi całkowicie zepsuć kadr. Dobrym i tanim patentem na początek jest też dokupienie zwykłej manualnej lampy i zrobienie dyfuzora z papieru lub plastiku, co genialnie zmiękcza światło przy robieniu zdjęć robalom. Sprawdź sobie te opcje, poszukaj zniżek i działaj, bo zabawa z bliskimi kadrami daje mnóstwo satysfakcji!
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jaki obiektyw na start? - przez Lerio - 8 godzin(y) temu
RE: Jaki obiektyw na start? - przez Tarian - 8 godzin(y) temu

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości