Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Login, który pamiętam do dziś
Pracuję w banku. Nie na takim stanowisku, gdzie ludzie przychodzą po kredyty. Siedzę w centrali, w dziale zgodności. Sprawdzam transakcje, analizuję podejrzane przelewy, walczę z praniem brudnych pieniędzy. Ironia losu, prawda? Facet, który na co dzień ściga nielegalne przepływy, sam wpada na pomysł, żeby zagrać w kasynie online. Ale właśnie ta ironia sprawia, że historia jest śmieszna.

Był piątek, późny wieczór. Skończyłem tydzień pełen raportów i auditów. Zamówiłem chińszczyznę, otworzyłem piwo i włączyłem serial. Po dwudziestu minutach stwierdziłem, że to nudne. W głowie cały czas kalkulowałem, ile brakuje mi do nowego roweru – marzyłem o porządnym szosówce od roku, ale cena była kosmiczna. Taka naprawdę dobra to jedenaście tysięcy. Odkładałem, ale szło jak krew z nosa.

W pewnym momencie przypomniałem sobie, że klient, którego kiedyś analizowałem, miał regularne przelewy do jednego kasyna. Wtedy uznałem to za ryzykowne, bo wpłacał ogromne kwoty. Ale mnie nie chodziło o ogromne kwoty. Pomyślałem: „A gdybym spróbował? Tylko dla zabawy. Zobaczę, jak to działa od środka”. Wpisałem w wyszukiwarkę nazwę, która zapamiętałem z raportów. Trafiłem na stronę. Zarejestrowałem się. I wtedy po raz pierwszy użyłem vavada login, który wymyśliłem w dwie sekundy. Nazwa użytkownika? Jakiś losowy ciąg. Hasło? Standardowe, jak do banku – tylko że nie to samo, bo bezpieczeństwo przede wszystkim.

Dostałem bonus powitalny. Dwadzieścia spinów bez depozytu. To było jak prezent od losu. Kręciłem je bez emocji – w końcu zajmuję się finansami, wiem, że statystyka zawsze wygrywa. Ale przy dwunastym spinie coś mrugnęło. Trzy jednakowe symbole. Bonus. Sto złotych. Pomyślałem: „No proszę”. Nie wypłaciłem. Postanowiłem sprawdzić, co się stanie, jeśli dołożę własne pieniądze. Wpłaciłem dwieście złotych – tyle, ile wydaję na jedzenie w tydzień. Dostałem kolejne dwieście z bonusu. Miałem razem pięćset.

Zacząłem grać metodycznie. Jak w pracy – analiza, spokój, żadnych gwałtownych ruchów. Wybrałem automat z niską zmiennością. Małe stawki, po dwa złote. Grałem powoli, odnotowując każdą wygraną i stratę w pamięci. Po godzinie byłem na trzydziestu złotych minus. Nic wielkiego. Przeszedłem do innego automatu – tym razem z wyższą zmiennością. Postawiłem dziesięć złotych. Trafiłem bonus. Sto złotych. Znowu postawiłem dziesięć. Bonus. Kolejne dwieście. W ciągu dwudziestu minut stan konta skoczył do ośmiuset złotych.

I wtedy zrobiłem coś, czego nie robiłem nigdy w pracy – zaryzykowałem. Wziąłem trzysta złotych z tej puli i wszedłem do gry na żywo. Ruletka. Prawdziwy krupier, prawdziwe koło, wszystko na żywo. Postawiłem sto na czerwone. Padło czarne – przegrałem. Postawiłem drugie sto na czarne. Padło czerwone – znowu przegrałem. Zostało mi sto. Serce waliło jak oszalałe. Postawiłem wszystko na zero. Zielone zero. Kulka kręci się, ja nie oddycham. Pada… zero. Zakres krzyknął. Trzydzieści pięć do jednego. Trzy tysiące pięćset złotych. W jednej chwili.

Siedziałem przed komputerem. Chińszczyzna wystygła. Piwo było letnie. A ja patrzyłem na kwotę na ekranie, która przewyższała mój miesięczny dochód. Moja pierwsza myśl: „Wypłacaj”. Kliknąłem. Wypłata – trzy tysiące. Resztę – pięćset – zostawiłem na dalszą grę. Ale potem pomyślałem: „Jesteś analitykiem. Przeanalizuj to”. Okazało się, że warunki bonusu jeszcze nie do końca spełnione, więc nie mogłem wypłacić wszystkiego od razu. Musiałem obrócić część kwoty.

Zrobiłem to metodycznie. Jak projekt w pracy. Małe stawki, bezpieczne gry, zero emocji. Po dwóch godzinach warunki spełnione. Wypłaciłem kolejne dwa tysiące. Łącznie pięć tysięcy. Brakowało mi już tylko sześciu tysięcy do roweru. Ale nie chciałem więcej ryzykować. Zamknąłem przeglądarkę, zjadłem zimne danie na wynos i poszedłem spać. Spałem jak dziecko.

Następnego dnia w pracy siedziałem nad raportami i myślałem: „Gdyby moi klienci wiedzieli, że facet, który ocenia ich podejrzane transakcje, sam w piątek wieczorem wygrał piątkę w vavada login”. Uśmiechnąłem się pod nosem. Nikt nie musiał wiedzieć.

Za wygrane kupiłem rower. Tego samego tygodnia pojechałem do sklepu, przymierzyłem, zapłaciłem przelewem. Sprzedawca zapytał, czy to jakaś premia. Powiedziałem, że dodatkowy projekt w pracy. Nie dodałem, że projekt polegał na kliknięciu w kilkanaście spinów i postawieniu na zielone zero.

Czy wracam do vavada login? Owszem. Ale już inaczej. Raz na jakiś czas, gdy czuję potrzebę odreagowania, loguję się. Zawsze ustawiam sobie limit – maksymalnie dwieście złotych na wieczór. Gram małymi stawkami. Czasem wygram stówkę, czasem przegram pięć dych. Nie robię z tego źródła dochodu. Traktuję to jak wizytę w parku rozrywki – płacisz za bilet, masz frajdę, a na koniec wracasz do domu.

Ta jedna noc nauczyła mnie więcej niż wszystkie szkolenia z zakresu compliance. Nauczyła mnie, że hazard to nie jest sposób na wzbogacenie. To jest sposób na sprawdzenie własnej samokontroli. A ja swój egzamin zdałem celująco. Wypłaciłem, nie pogoniłem za więcej, nie dałem się wciągnąć. I mam rower, który stoi w przedpokoju i czeka na kolejne wycieczki. Co niedzielę wsiadam na niego i jadę przed siebie. Wiatr we włosach, słońce w oczy, a w głowie myśl: „Żeby każdy login prowadził do takiego szczęścia”. Ale nie prowadzi. Dlatego ten jeden raz jest dla mnie wyjątkowy.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości