Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co do stackowania?
a testowałeś DSLR Controller? bo to o wiele tańsze rozwiązanie czy choćby Magic Lantern.
Jednak ikony postu jeszcze raz do poprawy, ale już wiem gdzie jest błąd
Odpowiedz
A co to jest DSLR Controller? Magic Lantern nie dziala z 80D. Kiedys na 60D widzialem jak to dziala.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Odpowiedz
DSLR to apka na android czy IOS, podpinasz z aparatem i możesz robić np. staki ;)
Odpowiedz
tu masz z czym działa
https://dslrcontroller.com/devices.php
Odpowiedz
(07-09-2018, 22:50)Grzegorz napisał(a): DSLR to apka na android czy IOS, podpinasz z aparatem i możesz robić np. staki Wink

Na iOS nie widzę appki, będę jeszcze sprawdzać na Android. Ty korzystasz z tej apki? Kojarzysz jaka tam jest dokładność ustawienia wielkości kroku? Czy tak jak w ML są 3 wielkości kroku czy coś bardziej wyszukanego? Czy można z pomocą tej apki przykładowo zrobić automatycznie serię 30 zdjęć przesuwając się o zadany krok przy maks prędkości (dla 80D 7kl/sek)?
Odpowiedz
nie używam, widziałem tylko filmik, przy okazji sprawdzę czy działa wklejanie z YT

Odpowiedz
Mi zależy na tym, aby móc robić podobnie stacki jak w Olku tj. aby przynajmniej w ciągu 3-4 sek móc zrobić przeszło 20 zdjęć. Przy tym pierścieniu Helicon FB Tube jest to możliwe bo 80D ma prędkość 7 kl/sek oraz w serii jest w stanie zrobić jednym ciągiem 25 zdjęć zanim zacznie się dławić. Dodatkowo ten pierścień wydaje się, że ma precyzyjną regulacje skoku - od 1 do 100.

Na tym filmiku dość wolno robił poszczególne klatki ale może to kwestia złego ustawienia sprzętu/aplikacji oraz nie pokazał jak można regulować krok - muszę to jeszcze sprawdzić Smile

Obecnie mam BlueStacka i tam muszę robić odstęp 1sek między zdjęciami aby wszystko się ustabilizowało a więc zrobienie 25 zdjęć zabiera grubo ponad 25 sek...

Ty robisz stacki? Jeśli tak to jak? Manualne czy z wykorzystaniem jakiegoś sprzętu automatyzującego?

PS Wieczorem przetestuję wydzielanie tematów - będziemy mieli pierwszy merytoryczny wątek na forum Smile
Odpowiedz
nie, ja się całe życie przygotowuje do robienia staków ;) w zasadzie mam już wszystko, robię kontroler na bazie informacji zebranych w necie, taki prosty budżetowy, potem będę starał się zrobić taką szynę jak BlueStack bo mam jedno wolne THK KR20, stakować chcę narazie tylko w domu bo ze względu na długą przerwę w makro mam sporo do nadrobienia w terenie i nie chcę jeszcze tego komplikować stakowaniem, może zakupię na nowy sezon jakieś bezlustro z opcją stakowania to ewentualnie ;)
z wydzielaniem jeszcze się wstrzymaj bo ja chcę zrobić osobne wątki odnośnie tej apki i helicon remote, może jak się odważę to zainstaluje ML na swojej puszce i też coś naskrobię, będzie sporo czasu w zimowe wieczory ;)
Oczywiście możesz przetestować sobie wydzielanie i sprawdzić jak to działa, ale wydaje mi się że ostatecznie cały ten wątek wyślemy do kosza a zaczniemy pisać już w odpowiednich działach, zrobiłem nowy dział "Administracja" tylko sprawdzę jeszcze czy on jest widoczny dla zwykłego usera.
Odpowiedz
Ja jestem za wydzieleniem. Natomiast niezależnie można zrobić wątki dedykowane konkretnym rozwiązaniom. Ja na pewno opiszę moje doświadczenia z BlueStackiem no i mam nadzieję, że zdecyduję się na Helicon FB Tube to też skrobnę coś na forum Wink ML kiedyś testowałem na pożyczonym 60D - puszce nic się nie stało. Teraz mam 40D i 80D więc testów by napisać bieżącą reckę nie zrobię.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości