(19-06-2022, 16:58)MAck napisał(a): Korzystam z Canona 100IS i jestem bardzo zadowolony, te szkło w pełni spełnia moje oczekiwania - mogę je polecić o ile masz na oku sztukę, którą możesz sprawdzić i jesteś jej pewien.
Choć AF niby w makro nie jest nieodzowny to ciągle z niego korzystam czy to wstępnie ostrząc na LV co bardzo przyśpiesza pracę czy w końcu robiąc stacki w oparciu o regulację ustawienia ostrości. Z tego względu nie rozważałbym Irixa (brak AF).
Ani z Sigmą ani z Irixem nie mam praktycznych doświadczeń ani nawet nie wiem ile kosztują więc tego aspektu nawet nie próbuję uwzględnić. Kolega miał Sigmę 180mm i bardzo fajnie dawała radę choć wolałem moje 100mm i więcej pokazać w tle.
Przeglądam sobie aukcje i jest parę sztuk do wyboru. Oczywiście wszystkie według sprzedających są w idealnym stanie . Wizualnie są faktycznie ładne ale jak to się ma do stanu mechanicznego to cholera wie. Jechać na drugi koniec polski nie będę żeby pomacać . Chyba przez neta będzie ciężko zweryfikować stan :/
Znalazła się sztuka blisko. Jak sprawdzić obiektyw ? Nigdy nie kupowałem używanego .