Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAck - mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw ;)
Poniższe zdjęcie to moje rozpoczęcie sezonu 2022 Smile Zrobione w ostatni weekend, co prawda na moim 2gim plenerze w tym roku ale obrabiam je jako pierwsze. Zdjęcie zamieszczam w 2 wersjach - pytanie, które jest lepsze?

W sesji udział wzięli: Chrysomela populi

24A
[Obrazek: AM-JKLXWfoVJt40N3tWeLuSSdR00lDZoSaPbispu...luhh=w1920]

24B
[Obrazek: AM-JKLWjwicjMTYIyKUCvus-HyVGlGHZA7QWjcKC...JIGO=w1920]

Komentarz do zdjęcia A:
To stack - 34 klatki na f5,6, 1/80s, ISO1000. Zdjęcie A zostało wykonane jak owady były jeszcze nieaktywne. By uzyskać zdjęcie A w sumie zrobiłem 3 serie zdjęć pod potencjalne stacki, łącznie 105 klatek ważących 3 GB. Przy zdjęciu A spędziłem jakieś 1-2h na obróbce (precyzyjnego czasu nie podam bo w trakcie mi się zwiesiło i część działań musiałem powtarzać ale może warto i to podkreślić). Zdjęcie A jest doskonalsze pod względem technicznym, ukazanych jest więcej szczegółów owadów ale jest bardziej statyczne.

Komentarz do zdjęcia B:
Zdjęcie B to pojedyncza klatka na f7,1, 1/60s, ISO800. Zdjęcie B zostało wykonane jak chrząszcze już były aktywne i cieszyły się swoją obecnością oraz żerowały - wykonanie stacka było niemożliwe z uwagi na ciągły ruch. By uzyskać zdjęcie B zrobiłem w sumie 2 klatki, po których byłem zadowolony i zajmowały one razem 60 MB, jednym z nich jest zaprezentowane powyżej ujęcie. Zdjęcie B obrabiałem jakieś szybkie kilka minut. Zdjęcie B ukazuje mniej szczegółów ale to co ważne jest w GO i jest akcja, ruch.

Pytanie nr 2, tym razem filozoficzne - czy warto robić stacki? Smile
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: MAck - mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw ;) - przez MAck - 11-05-2022, 00:53

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 10 gości