Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zabezpieczyć dane klientów przed wyciekiem?
Cześć wszystkim, zakładam ten temat, bo od kilku dni bije się z myślami w jednej kwestii. Prowadzę niewielki sklep internetowy, nic wielkiego, ot parę tysięcy zamówień miesięcznie, ale baza klientów powoli rośnie. No i ostatnio kumpel, który też siedzi w e-commerce, nastraszył mnie opowieściami o tych wszystkich atakach hakerskich i blokowaniu stron dla okupu. Zacząłem trochę czytać w sieci jak to teraz wygląda i powiem wam, że włos się na głowie jeży. Systemy bezpieczeństwa i programy antywirusowe to jedno, ale przecież człowiek zawsze może popełnić błąd, kliknąć nie tam gdzie trzeba w mailu i nieszczęście gotowe. Trafiłem przypadkiem na stronę gdzie opisują ubezpieczenia cyber i zacząłem się poważnie zastanawiać nad taką polisą dla mojej działalności. Z tego co widzę, to koszty ewentualnego wycieku danych albo przestoju w handlu potrafią wykończyć firmę w parę dni, a takie wsparcie mogłoby dać święty spokój. Chciałem was podpytać, czy ktoś z was ma już wykupioną taką ochronę? Jak to realnie wygląda w praktyce, na co zwracać uwagę przy wyborze i czy faktycznie pomaga to ogarnąć kryzys, jak już odpukać coś się stanie? Dajcie znać, bo temat spędza mi sen z powiek, a nie chcę obudzić się z ręką w nocniku.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Jak zabezpieczyć dane klientów przed wyciekiem? - przez Tarian - Wczoraj, 13:09

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości