Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rejestracja przez przypadek
Nie wierzę w przeznaczenie. Nie wierzę w znaki. Nie wierzę nawet w szczęście, jeśli mam być szczery. Jestem racjonalistą z krwi i kości. Pracuję w księgowości, liczę każdy grosz, a mój dzień jest zaplanowany co do minuty. Wstaję o 6:30, kawa, prysznic, autobus o 7:15, powrót o 17:00, kolacja, serial, sen. Tak mija mi poniedziałek, wtorek, środa. I czwartek. I piątek.

Weekendy należą do remontu. Od roku odnawiam stare mieszkanie po babci. Pokój po pokoju, ściana po ścianie. Nie dlatego, że mam wenę – po prostu taniej wychodzi niż wynajem ekipy. W sobotę trzy tygodnie temu skończyłem gipsować kuchnię. Ręce mnie bolały, plecy też, a na dodatek okazało się, że kupiłem za mało wkrętów do płyt. Pojechałem do marketu budowlanego, kupiłem paczkę, wróciłem. I wtedy – nagle, bez ostrzeżenia – stwierdziłem, że mam dość.

Usiadłem na podłodze, między workami z zaprawą a starym gruzem. Wziąłem telefon. Nie miałem siły nawet na Instagrama. Włączyłem przeglądarkę i przypadkiem kliknąłem w historię – bo przeglądałem coś tydzień wcześniej o hazardzie, gdy ktoś na forum wspomniał o promocjach. I tak trafiłem na stronę, która zachęcała do założenia konta. Z czystej ciekawości wpisałem w wyszukiwarkę frazę, która tam widniała. Szybko znalazłem to, czego szukałem – formularz vavada registration był prosty jak budowa cepa.

Dlaczego to zrobiłem? Nie mam pojęcia. Może dlatego, że przez ostatnie trzy miesiące nie wydarzyło się nic ekscytującego. Może dlatego, że moje życie było tak przewidywalne, że aż bolesne. Wypełniłem pole po polu. Email, hasło (to samo, którego używam do wszystkich głupich rzeczy), potwierdzenie telefonu. Zajęło to może półtorej minuty.

Nie wpłacałem nic. Nie planowałem grać. Po prostu chciałem zobaczyć, jak to wygląda od środka. Panel użytkownika, lista gier, jakieś promocje. Otworzyłem jeden slot, żeby zobaczyć, jak działa demo – ale okazało się, że na demo trzeba kliknąć osobny przycisk. Ja włączyłem na prawdziwe środki. A nie miałem żadnych.

Więc dodałem 50 zł. Tylko tyle, ile miałem w tzw. "portfelu na głupoty". Konto prywatne, oddzielne od oszczędności. Każdego miesiąca przelewam tam stówkę na kawę, fast foody i inne zachcianki. Akurat została połowa.

Postawiłem 2 zł. Nic. Kolejne 2 zł. Znowu nic. Po dziesięciu minutach miałem 22 zł. Pomyślałem – no dobra, strata. Zamknę to i wrócę do wkrętarek. Ale coś mnie tknęło. Nie chodziło o pieniądze – chodziło o to, żeby chociaż raz nie odpuścić. Postawiłem ostatnie 2 zł. I wtedy ekran się zatrzymał na trzech identycznych symbolach.

Wygrana: 80 zł.

Podskoczyłem na podłodze. Dosłownie. Pył z gipsu uniósł się w powietrze. Spojrzałem na saldo – 100 zł. Byłem na zero? Nie, zaraz. Miałem 22 zł, dodałem 2 zł, zostało 20 zł, a po wygranej… kombinowałem w głowie. W każdym razie byłem do przodu.

Nie odpuściłem. Nie dlatego, że jestem chciwy. Po prostu byłem ciekaw, czy to był fart, czy może jednak coś w tym jest. Postawiłem 5 zł. Bonusowa runda. Nie wierzyłem własnym oczom. Znowu symbole, znowu ta sama animacja. Tym razem wygrana była większa – 340 zł.

Saldo pokazywało 440 zł. W tym momencie ręce mi się trzęsły. Nie z adrenaliną hazardu. Z czystym, nieskrywanym niedowierzaniem. Czterysta czterdzieści złotych. Z pięćdziesięciu. Siedem godzin pracy w księgowości.

Nie czekałem ani chwili. Kliknąłem wypłatę. Wpisałem 440 zł. Zatwierdziłem. Przelew przyszedł na konto w ciągu godziny. Później usłyszałem, że to standard przy mniejszych kwotach.

Wróciłem do wkrętarek. Ale już inny. Lżejszy. Jakby ktoś zdjął ze mnie worek cementu.

Za wygraną kupiłem dwie rzeczy. Po pierwsze – nowe wiertło do betonu. Stare było tępe i grzało się po pięciu minutach. Po drugie – zamówiłem żonie kwiaty. Na cito. Nie z okazji. Po prostu.

Nie powiedziałem jej, skąd wziąłem pieniądze. Powiedziałem, że dostałem zwrot podatku. Skłamałem. Ale patrząc na jej uśmiech, kiedy w rękach trzymała te różowe róże – pomyślałem, że czasem kłamstwo jest lepsze niż prawda. Prawda była nudna. A ta historia – nawet jeśli tylko dla mnie – miała w sobie coś magicznego.

Proces vavada registration był tak banalnie prosty, że do tej pory nie mogę w to uwierzyć. Wpisujesz dane, klikasz, i nagle – dosłownie kwadrans później – siedzisz na podłodze z większą ilością pieniędzy, niż wydałeś na cały tydzień jedzenia.

Czy zagram jeszcze? Nie wiem. Może kiedyś, za miesiąc, jak znowu będę miał dość gipsu i wkrętów. Ale teraz – na razie – wystarczy mi myśl, że to w ogóle możliwe. Że facet tak nudny jak ja, tak poukładany i racjonalny, może przez przypadek trafić na coś, co wywróci jego sobotę do góry nogami.

I wiecie co? Nie żałuję ani jednej sekundy. Ani tego pyłu w płucach. Ani tych pięćdziesięciu złotych. Bo czasem trzeba zrobić coś zupełnie irracjonalnego. Po prostu dlatego, że można. I zobaczyć, co się stanie.

Wiertło wierci jak szalone. Kwiaty już przekwitły, ale uśmiech żony został. I to jest chyba największa wygrana.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rejestracja przez przypadek - przez bentiecehowar - 7 godzin(y) temu

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości