Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAck - mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw ;)
Yponomeuta evonymella

20A
[Obrazek: AM-JKLXm4HjG_TcA0NioOpALE1yuc-dilksi2MWu...o4tb=w1920]

20B
[Obrazek: AM-JKLUAk6D_PZruCjO1IMwzELpcS9P-NKgijsMo...FS2S=w1920]
Odpowiedz
Dostawa bojowników Smile Jak dobrze pójdzie to może jeszcze w tym roku uda mi się z raz wybrać na ich sesję foto Wink

21.
[Obrazek: AM-JKLW8NCxs5bYii-UWrAmLyGOX4UPuyoPJlM97...rEoH=w1920]

22.
[Obrazek: AM-JKLXufOT2ZrOQEdInO5T6twHBtCWVGV__w3lp...p5IR=w1920]
Odpowiedz
23. Notodonta dromedarius, tego owada pokazywałem też na ujęciu 16 Smile

[Obrazek: AM-JKLWv4yebrn3LzLVENHQ3ZtfPh8tqSq1V605R...authuser=0]
Odpowiedz
23. to stos?? bo ja tej gąsienicy nigdy na oczy nie widziałem ;) wielkie to czy raczej małe? Brakło ostrości na tej grubszej części gąsienicy, jak nie atakowałeś to pewnie nie dało się złapać wszystkiego, ale od głowy do zakrętu ta gąsienicą wyszła mega a zwłaszcza taj jej skomplikowana struktura skóry przy tym pierwszym malowanym oczku.
Wracając do bojowników to nie ma takiej opcji abym zrobił coś nawet podobnego do twojego zdjęcia, u mnie te ryby nie zatrzymują się nawet na 0,5s, więc sobie narazie odpuszczę, twoje bojowniki do katalogu kolekcjonerów śmiało można wysyłać ;)
Odpowiedz
(23-04-2022, 22:22)Bouli napisał(a): 23. to stos?? bo ja tej gąsienicy nigdy na oczy nie widziałem Wink wielkie to czy raczej małe? Brakło ostrości na tej grubszej części gąsienicy, jak nie atakowałeś to pewnie nie dało się złapać wszystkiego, ale od głowy do zakrętu ta gąsienicą wyszła mega a zwłaszcza taj jej skomplikowana struktura skóry przy tym pierwszym malowanym oczku.
Tak to stack, 24 klatki - wszystko powinno być w GO. Raczej mała jak na larwę, zdjęcie robiłem w 2020 roku ale z pamięci bym ocenił, że larwa gdyby ją wyprostować to by miała jakieś 4-5cm. Namierzyłem ją u mnie w ogródku - żerowała na malutkiej brzozie, którą mam, miałem okazję ją (lub jej rodzeństwo) sfotografować na różnych etapach rozwoju stąd ujęcie 23 i 16. Mam też z innych etapów ale nie wyszły tak okazale. Bardzo mi się podobał ten owad Smile

(23-04-2022, 22:22)Bouli napisał(a): Wracając do bojowników to nie ma takiej opcji abym zrobił coś nawet podobnego do twojego zdjęcia, u mnie te ryby nie zatrzymują się nawet na 0,5s, więc sobie narazie odpuszczę, twoje bojowniki do katalogu kolekcjonerów śmiało można wysyłać Wink
Te też były ruchliwe a jak się gdzieś zatrzymywały to często przy tafli wody lub dnie lub przy bocznej szybce akwarium co uniemożliwiało zrobienie zdjęcia tak by tło było jednolite bez elementów zbędnych. Dodatkowo zdjęcie starałem się zrobić jak mają ładnie rozłożone płetwy co niestety utrudniało sprawę. Zdjęcia robiłem z lampą inaczej nie mógłbym liczyć na ostre ujęcie. Robiłem je w sklepie - goście sprzedający i tak narzekali w tych ujęciach na jakieś detale w ułożeniu np płetw, które są istotne z perspektywy hodowcy. Generalnie twierdzili, że najlepszą postawę można uzyskać zestawiając 2 bojowniki w oddzielnych akwariach. Te moje powstały bez zastosowania tej techniki ale może przy kolejnych będę i tak próbować.
Odpowiedz
Poniższe zdjęcie to moje rozpoczęcie sezonu 2022 Smile Zrobione w ostatni weekend, co prawda na moim 2gim plenerze w tym roku ale obrabiam je jako pierwsze. Zdjęcie zamieszczam w 2 wersjach - pytanie, które jest lepsze?

W sesji udział wzięli: Chrysomela populi

24A
[Obrazek: AM-JKLXWfoVJt40N3tWeLuSSdR00lDZoSaPbispu...luhh=w1920]

24B
[Obrazek: AM-JKLWjwicjMTYIyKUCvus-HyVGlGHZA7QWjcKC...JIGO=w1920]

Komentarz do zdjęcia A:
To stack - 34 klatki na f5,6, 1/80s, ISO1000. Zdjęcie A zostało wykonane jak owady były jeszcze nieaktywne. By uzyskać zdjęcie A w sumie zrobiłem 3 serie zdjęć pod potencjalne stacki, łącznie 105 klatek ważących 3 GB. Przy zdjęciu A spędziłem jakieś 1-2h na obróbce (precyzyjnego czasu nie podam bo w trakcie mi się zwiesiło i część działań musiałem powtarzać ale może warto i to podkreślić). Zdjęcie A jest doskonalsze pod względem technicznym, ukazanych jest więcej szczegółów owadów ale jest bardziej statyczne.

Komentarz do zdjęcia B:
Zdjęcie B to pojedyncza klatka na f7,1, 1/60s, ISO800. Zdjęcie B zostało wykonane jak chrząszcze już były aktywne i cieszyły się swoją obecnością oraz żerowały - wykonanie stacka było niemożliwe z uwagi na ciągły ruch. By uzyskać zdjęcie B zrobiłem w sumie 2 klatki, po których byłem zadowolony i zajmowały one razem 60 MB, jednym z nich jest zaprezentowane powyżej ujęcie. Zdjęcie B obrabiałem jakieś szybkie kilka minut. Zdjęcie B ukazuje mniej szczegółów ale to co ważne jest w GO i jest akcja, ruch.

Pytanie nr 2, tym razem filozoficzne - czy warto robić stacki? Smile
Odpowiedz
24A mi się bardziej podoba kadrowo, więc jakby było zrobione bez stała i tak bym je wybrał.
Ja często patrzę najpierw na całoś a potem sobie przybliżam i patrzę na detal, nie po to aby tam szukać jakiś niedociągnięć tylko aby podziwiać jak owady są mega fajnie zbudowane więc jak jest detal po całości to cieszy oko Wink
Czy warto stakować? Oczywiście że warto, no chyba, że nie warto Wink
Jest mega dużo zdjęć gdzie detal schodzi na drugi plan, takie np. zdjęcie portret gdzie nic nie dzieje się w tle (tak zwana kartka kolorowego papieru) to fajnie jak obiekt ma detal po całości.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odpowiedz
Mnie z jednej strony trochę zniechęca czas potrzebny na obróbkę - nieporównywalnie więcej czasu trzeba poświęcić na stacka, przez to mam masę niepoobrabianych zdjęć bo nie znajduję czasu by do nich przysiąść :( A druga kwestia to klapnięcia lustrem - sporo tego idzie i cały czas się zastanawiam czy mi w końcu mechanika nie padnie w aparacie :) a niestety nie widzę na horyzoncie bezlusterkowca, którego chciałbym kupić a już w kolejną lustrzankę nie chciałbym wchodzić... Nie bez znaczenia jest też ile to wszystko miejsca zajmuje na kompie :/
Odpowiedz
25. Ischnura elegans

[Obrazek: AM-JKLXNsuoOUvIPJxEVCgEAXFBMk-sykH60O4tK...authuser=0]
Odpowiedz
nie ładnie tak podglądać ;)
Bardzo fajna fotka :)
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 17 gości