16. Notodonta dromedarius
MAck - mrówki, krewetki i inne które wpadną przed obiektyw ;)
|
Chciałem sprawdzić czego mi brakuje, co muszę zmienić, jak przygotować się do docelowej sesji - efektem tego jest poniższe ujęcie, choć nie planowałem, że będą z tego już jakieś zdjęcia. Sporo musiałem w postprocesie grzebać by uzyskać m.in. jednolite czarne tło, mam nadzieję, że przy docelowych zdjęciach będę miał mniej pracy przy kompie a uzyskam więcej przez odpowiednie ustawienia całości na miejscu, planuje też na docelowym inaczej świecić ale tu przynajmniej model się w miarę dobrze ustawił. Nie jest takie jakbym w pełni chciał ale wrzucam bo sam model bardzo mi się podobał a pewnie więcej tego osobnika nie będę mieć okazji fotografować. Mam nadzieję, że kolejne będę mógł już w pełni zadowolony wrzucić z numerkiem
15-09-2021, 15:15
Świetnie ci ta ryba wyszła, zdradzisz jak i ile tam światła poszło, mam morszczaka z błazenkami ale jak widzę jak to się ciągle rusza to zanim zaplanuję sesję to już mi się nie chce
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
16-09-2021, 18:31
Świeciłem 1 lampą 580EXII, podłączoną po kablu do aparatu, w trybie manualnym ustawiając moc z przedziału 1/64 - 1/32 mocy. Tu konkretnie obstawiam, że było bliżej 1/64 i świecone było gołym flashem bez modyfikatorów. Robiłem też testowo zdjęcia z takim niewielkim softboxem ale efekt uzyskany gołym flashem bardziej mi się podobał. W morszczaku masz pewnie sporo światła więc obstawiam, że można by się pokusić o zdjęcia bez flasha. U mnie nie było innego światła poza oświetleniem docierającym z innych akwariów. Bojownik był w relatywnie niewielkim akwarium więc flash był ustawiony mniej więcej po środku i niezależnie od ustawienia ryby go obejmował. Ja miałem przeciwny problem niż Ty z ruchliwym błazenkiem. Mój model większość czasu siedział przy dnie z opuszczonymi płetwami. Jedynie od czasu do czasu się ruszył i szczęśliwie na powyższym ujęciu dość fajnie zaprezentował się w całej okazałości.
13-11-2021, 01:33
17. Stigmella tityrella, znaleziony na jesiennym spacerze na Łysej Górze
15-11-2021, 19:44
Obrobiłem trochę tego więcej
17A 17B 17C 17D 17E 17F 17G 17H
16-11-2021, 17:52
Ciężko wybrać faworyta z tych wstawek ;) 17E nr. 1 moim zdaniem, ale wszystkie są fajne.
16-11-2021, 22:45
Dzięki. Teraz tak jak patrzę na te ujęcia to mi się skojarzyły ze snakiem z Nokii :)
20-11-2021, 11:40
18. Betta splendens. Wydawało mi się, że tym razem jestem lepiej przygotowany ale wciąż dochodzę do wniosku, że coś można by zrobić inaczej.
21-11-2021, 11:42
Mam kolejnego osobnika uwiecznionego w ramach tej samej sesji. Obrabiając zdjęcie w pewnym momencie 1 z suwaczków mi się przesunął w losowy, dość skrajny sposób i o dziwo taka wersja też mi się spodobała - jest na wersji B.
19. 19B. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości