a testowałeś DSLR Controller? bo to o wiele tańsze rozwiązanie czy choćby Magic Lantern.
Jednak ikony postu jeszcze raz do poprawy, ale już wiem gdzie jest błąd
Co do stackowania?
|
a testowałeś DSLR Controller? bo to o wiele tańsze rozwiązanie czy choćby Magic Lantern.
07-09-2018, 06:10
A co to jest DSLR Controller? Magic Lantern nie dziala z 80D. Kiedys na 60D widzialem jak to dziala.
Sent from my iPhone using Tapatalk
07-09-2018, 22:50
DSLR to apka na android czy IOS, podpinasz z aparatem i możesz robić np. staki ;)
07-09-2018, 22:52
tu masz z czym działa
https://dslrcontroller.com/devices.php
09-09-2018, 23:20
(07-09-2018, 22:50)Grzegorz napisał(a): DSLR to apka na android czy IOS, podpinasz z aparatem i możesz robić np. staki Na iOS nie widzę appki, będę jeszcze sprawdzać na Android. Ty korzystasz z tej apki? Kojarzysz jaka tam jest dokładność ustawienia wielkości kroku? Czy tak jak w ML są 3 wielkości kroku czy coś bardziej wyszukanego? Czy można z pomocą tej apki przykładowo zrobić automatycznie serię 30 zdjęć przesuwając się o zadany krok przy maks prędkości (dla 80D 7kl/sek)?
11-09-2018, 20:58
nie używam, widziałem tylko filmik, przy okazji sprawdzę czy działa wklejanie z YT
Mi zależy na tym, aby móc robić podobnie stacki jak w Olku tj. aby przynajmniej w ciągu 3-4 sek móc zrobić przeszło 20 zdjęć. Przy tym pierścieniu Helicon FB Tube jest to możliwe bo 80D ma prędkość 7 kl/sek oraz w serii jest w stanie zrobić jednym ciągiem 25 zdjęć zanim zacznie się dławić. Dodatkowo ten pierścień wydaje się, że ma precyzyjną regulacje skoku - od 1 do 100.
Na tym filmiku dość wolno robił poszczególne klatki ale może to kwestia złego ustawienia sprzętu/aplikacji oraz nie pokazał jak można regulować krok - muszę to jeszcze sprawdzić Obecnie mam BlueStacka i tam muszę robić odstęp 1sek między zdjęciami aby wszystko się ustabilizowało a więc zrobienie 25 zdjęć zabiera grubo ponad 25 sek... Ty robisz stacki? Jeśli tak to jak? Manualne czy z wykorzystaniem jakiegoś sprzętu automatyzującego? PS Wieczorem przetestuję wydzielanie tematów - będziemy mieli pierwszy merytoryczny wątek na forum
12-09-2018, 19:03
nie, ja się całe życie przygotowuje do robienia staków ;) w zasadzie mam już wszystko, robię kontroler na bazie informacji zebranych w necie, taki prosty budżetowy, potem będę starał się zrobić taką szynę jak BlueStack bo mam jedno wolne THK KR20, stakować chcę narazie tylko w domu bo ze względu na długą przerwę w makro mam sporo do nadrobienia w terenie i nie chcę jeszcze tego komplikować stakowaniem, może zakupię na nowy sezon jakieś bezlustro z opcją stakowania to ewentualnie ;)
z wydzielaniem jeszcze się wstrzymaj bo ja chcę zrobić osobne wątki odnośnie tej apki i helicon remote, może jak się odważę to zainstaluje ML na swojej puszce i też coś naskrobię, będzie sporo czasu w zimowe wieczory ;) Oczywiście możesz przetestować sobie wydzielanie i sprawdzić jak to działa, ale wydaje mi się że ostatecznie cały ten wątek wyślemy do kosza a zaczniemy pisać już w odpowiednich działach, zrobiłem nowy dział "Administracja" tylko sprawdzę jeszcze czy on jest widoczny dla zwykłego usera.
12-09-2018, 23:05
Ja jestem za wydzieleniem. Natomiast niezależnie można zrobić wątki dedykowane konkretnym rozwiązaniom. Ja na pewno opiszę moje doświadczenia z BlueStackiem no i mam nadzieję, że zdecyduję się na Helicon FB Tube to też skrobnę coś na forum ML kiedyś testowałem na pożyczonym 60D - puszce nic się nie stało. Teraz mam 40D i 80D więc testów by napisać bieżącą reckę nie zrobię.
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|