Wczoraj, 18:52
Witam. Dostałem niedawno wypowiedzenie umowy o pracę i nie ukrywam, że trochę mnie to wybiło z rytmu. Nie będę wchodził w szczegóły firmy, ale powód podany w dokumencie wydaje mi się dość ogólny. Zastanawiam się teraz, czy po prostu przyjąć to do wiadomości i szukać nowej pracy, czy najpierw sprawdzić, czy wszystko zostało przeprowadzone prawidłowo. Nigdy wcześniej nie miałem takiej sytuacji, więc nie bardzo wiem nawet, od czego zacząć. Przy okazji przeglądania informacji prawnych znalazłem https://lexpraktyk.pl/ i poczytałem trochę o wypowiedzeniu umowy o pracę oraz możliwości odwołania się do sądu pracy. Nie chodzi mi o robienie problemów pracodawcy na siłę, tylko chciałbym wiedzieć, jakie mam możliwości i przede wszystkim jakie terminy mnie obowiązują. Czy ktoś z was był w podobnej sytuacji i konsultował wypowiedzenie z prawnikiem albo radcą prawnym? Czy warto zrobić to od razu, nawet jeśli jeszcze nie wiadomo, czy będzie się chciało podejmować dalsze kroki? Chętnie poznam doświadczenia osób, które miały z tym styczność.